“Europa verdient Nobelprijs niet”

Sinds 1895 wordt ieder jaar, op tien december, de ‘Nobelprijs’ uitgereikt. Het was de wens van de Zweedse chemicus en industrieel, Alfred Bernhard Nobel (uitvinder dynamiet), dat deze prijs werd uitgereikt aan wetenschappelijk onderzoekers die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd op het gebied van de natuurkunde, scheikunde en fysiologie of geneeskunde, aan auteurs die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de literatuur en voor personen en organisaties die belangrijk hebben bijgedragen aan bevordering van de vrede.

Dit jaar gaat de Nobelprijs voor de vrede naar de Europese Unie, omdat ze tijdens de economische crisis leiderschap heeft getoond en alles bij elkaar heeft weten te houden. Drie voormalige winnaars van deze prijs zijn het daar echter niet mee eens. In een open brief naar het Nobelcomité vroegen de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, de Noord-Ierse vredesactiviste Mairead Maguire en de Argentijnse voorvechter van de mensenrechten Adolfo Perez Esquivel om het prijzen geld dit jaar niet uit te keren. Volgens hen heeft de EU geen moeite met het afdwingen van veiligheid door middel van militaire kracht en oorlogsvoering, wat niet overeen komt met de idealen van Alfred Nobel.

Of het wel of niet in strekking is met de idealen van een man die bijna 120 jaar geleden overleden is weet ik niet, want ik denk dat we er vooral blij mogen zijn dat we in de feestmaand van het jaar nog steeds uitbundig Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw kunnen vieren. Oh nee, het is nog maar afwachten of we Kerstmis dit jaar wel redden!

Bron: Nu.nl, http://www.nu.nl/politiek/2932129/europese-unie-krijgt-nobelprijs-vrede.html, http://www.nu.nl/buitenland/2971105/eu-verdient-nobelprijs-niet.html

Geschreven door: Tessa Hoogendoorn

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s