Movember

Wat begon als een grapje over seventies snorren van een stel Australische mannen onder het genot van een biertje, is uitgegroeid tot een wereldwijde campagne om de gezondheid van mannen onder de aandacht te brengen. Movember (‘Mo’ van ‘moustache’ in de maand ‘november’), is een actie waarbij mannen over de hele wereld hun snor laten staan om iedereen bewust te maken van prostaatkanker. Prostaatkanker is de mannelijke equivalent van borstkanker; in Nederland wordt jaarlijks bij 10.390 mannen prostaatkanker vastgesteld.

Een van de oprichters, Adam Garone vertelt in zijn lezing ‘Healthier men, one moustache at a time’ onder andere over het tot stand komen van Movember, en de invloed die de campagne heeft op de maatschappij. (Zeker een aanrader om deze lezing even te bekijken, hij duurt maar 16 minuten.)

Sinds het ontstaan van Movember in Australië in 2003, zijn er 13 landen waar deze stichting actief is. Movember richt zich niet alleen op het creëren van bewustzijn, maar ook het werven van fondsen. De eerste donatie van de Movember-actie was er een van $ 54.000. Dit was de grootste donatie die de Prostate Cancer Research Foundation ooit had ontvangen. Doordat de mannen elk jaar opnieuw aan deze actie begonnen, werd de actie steeds groter en blijft het tot op de dag van vandaag maar groeien en groeien.

De slogan van Movember is ‘Changing the face of men’s health’. Het is de bedoeling dat mannen letterlijk verandering ondergaan in hun gezicht door het laten groeien van hun snor, en hiermee ook het beeld (gezicht) van de gezondheid van mannen wordt veranderd.

Als vrouw vind ik het in deze situatie wel heel jammer dat ik geen snor kan laten groeien, ik zou er namelijk erg graag aan deelnemen. Het is een geweldige campagne die op een bijzonder humoristische manier mensen laat beseffen hoe belangrijk de gezondheid van mannen is.

Er is nog hoop! Ik kan altijd nog zoals hierboven door de maand november paraderen!

 

Geschreven door: Lisa McCague

Bronnen: KWF, TedTalks, Movember

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s