Een ‘chemo-bad’ voor leverkanker

Chemotherapie is geen pretje. Om de agressieve kankercellen aan te kunnen pakken passeert de chemo door de bloedbaan ook gezonde cellen. Omdat al die gezonde cellen onderweg worden aangetast treden er verschillende vervelende bijwerkingen op; misselijkheid, braken, haaruitval, vermoeidheid, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Al jaren zoeken wetenschappers naar een alternatieve manier om de kankercellen aan te vallen, waarbij niet het hele lichaam wordt aangetast.

Eerder werd in oncologie al gebruik gemaakt van een techniek die ‘geïsoleerde perfusie’ heet. Hierbij wordt een arm/been waar kankercellen zitten tijdelijk voorzien van een aparte bloedcirculatie, door hem af te sluiten van de rest van het lichaam, op deze manier kan er gericht worden behandeld. Dit was nog niet mogelijk bij behandeling van organen omdat het te gevaarlijk leek.

Vandaag las ik op de BBC News App dat in Engeland het eerste ‘chemo-bad’ voor leverkanker is uitgevoerd. Met deze techniek wordt de lever, door middel van het oppompen van een soort ballonnetjes in de bloedvaten rondom de lever, geïsoleerd van de rest van het lichaam. Dit mag maar 60 minuten duren, als de operatie langer duurt dan dat is er kans dat de lever niet meer kan functioneren in het reguliere systeem. Met deze behandeling wordt slechts een fractie van het lichaam aangetast door de chemotherapie en kunnen de kankercellen in de lever gericht worden aangevallen.

Met deze techniek kunnen naast de lever nog organen als nieren, longen en de alvleesklier worden behandeld, zonder dat de patiënt weken (of zelfs maanden) lang last heeft van bijwerkingen van de chemo; een revolutie in de behandeling van kanker!

 

Geschreven door: Lisa McCague

Bronnen: BBC News, KWF

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s